Sprawdzony przepis!

Bakłażan z halloumi

Halloumi to biały, owczy ser, będący wizytówką Cypru. Nadaje się do smażenia, grilowania lub do zapiekania. Oczywiście można jeść go na surowo, lecz jego walory smakowe najlepiej uwydatniają się po podgrzaniu.



Najczęściej jadamy go jako halloumi saganaki, lecz dzisiaj proponuję go zapiec na wierzchu warzywnej zapiekanki.




Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki grubej soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 50ml białego wina
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczkę świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru
  • 200g halloumi
  • Sól
  • Pieprz

Bakłażany kroimy w cienkie plasterki, przesypujemy solą i pozostawiamy na kwadrans, w celu pozbycia się goryczki. Następnie dokładnie przepłukujemy bakłażany i pozostawiamy do osączenia.
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i obsmażamy bakłażany z obu stron do lekkiego zrumienienia. Potem krążki bakłażana układamy w żaroodpornym naczyniu.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i przesmażamy na niej pokrojoną w plasterki cebulę. Gdy cebula zrobi się szklista, dolewamy wino, dodajemy cukier, sól, pieprz i miętę. Całość dusimy przez 5 minut.


Gotowym sosem zalewamy bakłażana i posypujemy startym na tarce serem halloumi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.



Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego!