Sprawdzony przepis!

Warzywna potrawka do makaronu

Zabiegana przez cały dzień, wróciłam do domu późno i głodna. Co zrobić, aby było smaczne, szybkie i pożywne?


Pomysł wpadł po przeanalizowaniu składników znajdujących się w kuchni. I tak powstała warzywna potrawka, którą przygotowuje się w pół godziny.

Składniki:

  • 1 duża cebula 250g pieczarek
  • 3 spore cukinie
  • 200ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • zielona pietruszka



Cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałki: duże w plasterki, mniejsze na połówki lub ćwiartki i dorzucamy do cebuli. Przesmażamy razem.
Cukinie myjemy, możemy obrać (ja tego nie robię), kroimy w pół plasterki i dodajemy do pieczarek.
Całość doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy aby się dusiło.

W międzyczasie gotujemy makaron.

Po upływie mniej więcej kwadransa, do warzyw dodajemy śmietanę, mieszamy i pozostawiamy na ogniu dosłownie na chwilę.

Ugotowany makaron odcedzamy. Na makaron wykładamy potrawkę.
Pietruszkę siekamy i posypujemy nią potrawę.

Smacznego!