Sprawdzony przepis!

Pitaroudia me kokini kolokitha, czyli placuszki z dyni

Pitaroudia to nic innego jak smażone placuszki z warzyw. Placuszki z dyni (Πιταρούδια με κόκκινη κολοκύθα) to drugie pod względem popularności (zaraz po plackach z ciecierzycy) placki na Rodos.





Jeszcze inne to placki z pieczarek, w których specjalizuje się na wyspie tylko jedna wieś oraz placki z cebulą, na które przepis już podawałam tutaj.

Miało być jednak o plackach z dyni, która często jest warzywem niedocenianym, zresztą całkiem niesłusznie, bowiem zarówno nasiona, jak i miąższ są naturalnymi lekami. Chciałam pisać o smakach Grecji, a nie o medycynie, dlatego wróćmy do jedzenia. Poniżej przepis na smaczny, lokalny specjał z dynia w roli głównej :)



Składniki:


 
300g startej dyni 


 




 


3 posiekane cebule 




 

 5 pomidorów pokrojonych na kawałeczki 

 Świeże pomidory można zastąpić krojonymi pomidorami z puszki, oczywiście po uprzednim odsączeniu z zalewy.








300g twardego żółtego sera (ja użyłam mizithra (
μυζήθρα))



 
mąka, której ilość uzależniona jest od soczystości dyni i pomidorów
oliwa 
sól
pieprz 



świeża mięta (ilość według uznania)






 

Wszystkie składniki warzywne mieszamy ze sobą w misce i po uzyskaniu jednorodnej mieszaniny, powoli dodajemy mąkę, nadal mieszając, aż do uzyskania gęstego ciasta. 


  
Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną oliwę i smażymy do uzyskania jasnobrązowego koloru.



Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać.

Smacznego!



O innych greckich daniach możecie przeczytać tutaj.